Het verhaal van Tjibbe

12 april 2020

Tjibbe is 11 jaar en was vanaf zijn geboorte veel ziek...Hij was moe, kon vaak niet naar school en kon dus niet met vriendjes afspreken. Sporten was al helemaal niet mogelijk...

Lang was niet duidelijk wat er mis was totdat 3 jaar geleden bleek dat hij een afweerstoornis heeft. Doordat hij nu elke week een infuus met immunoglobulines krijgt, herstel…zelf prikt…is hij véél minder ziek, sport bijna dagelijks en school en afspreken met vrienden is ook geen probleem!

Claudia( moeder v Tjibbe) "ik herinner me nog dat Tjibbe in het Radboud ziekenhuis op de dagbehandeling lag…tegenover hem lag een jongetje...ook 8 jaar...aan de chemo...
Tjibbe kreeg na zijn infuus n sticker....het jongetje 5 prachtige kralen.
" Mam, ik wil ook die kralen hoor!! Waarom krijg ik "maar" een sticker?"
Daaruit volgde een heel bijzonder gesprek over de kanjerketting...want zo heet de ketting die het verhaal vertelde van dat jongetje..8 jaar...net als Tjibbe...maar dan aan de chemo i.p.v. immunoglobulines.
Na een paar dagen zei Tjibbe:" mam ik vind t eigenlijk ook belangrijk dat ik iets heb wat mijn verhaal verteld...ook voor later..."
En juist op dat moment introduceert het Radboud ziekenhuis de Franniez...labels die je aan een spiraal kunt doen, of aan een sleutelhanger, of sparen via een app.....
Tjibbe was dolgelukkig...zo bijzonder...waar wij als volwassenen misschien denken " nou daar gaat t prikken écht niet beter of makkelijker door" gebeurde dat dus wél!
Een onderzoek...een prik...een baaldag...een goede dag...een ecg...een bezoek aan de arts…een verjaardagsfranniez…noem maar op!
Zo bijzonder...zo bijzonder dat een, toen 8 jarig jongetje, zó onder de indruk is van dit systeem dat hij ervan overtuigd is dat Franniez ook in de Tilburgse ziekenhuizen zouden moeten zijn...
En nu...3 jaar later...3 jaar ouder is het zover! Het ETZ gaat starten met de Franniez!
Tjibbe zal binnenkort de eerste Franniez uitreiken aan het kindje wat als eerste de Franniez in het ETZ zal gaan ontvangen.
Trots en onder de indruk zegt Tjibbe: " Franniez vertellen mijn verhaal...hoe ik leerde te accepteren dat leven met een afweerstoornis KAN!"

Background

Doneer en steun chronisch zieke kinderen

Met elke donatie van €35 steunt u een chronisch ziek kind tot zijn 18e verjaardag.

Ik doneer een bedrag van